5 Ekim 2010 Salı

Piyasa Sürülen Dolarlar Nasıl Toplanacak?

Kaynak: İktisadiyat

Helikopter Ben, ismiyle müsemma bir şekilde dolarları saçarak "yangın"ı söndürmeye çalışıyor. Şimdiye kadar verilen bir kaç TRILYON DOLAR yetmedi, bir aya kalmaz "dipsiz kuyuya" YARIM TRİLYON daha atılacağını açıklar, "QE2" gibi fiyakalı bir isimle. Şüphesiz bu kafayla QE2 son olmayacak, aynı seriden 3, 4... gibi yeni filmler de gelecektir.

Ama helikopterden saçılan bu dolarlar bir süre sonra yeryüzünde çevre kirliliği yapmayacak mı? O zaman nasıl temizlenecek (merkez bankacılarının teknik ifadesiyle nasıl sterilize edilecek?) Bir blog sayfasında rastladığım yukarı daki resim bu sorunun cevabını çok güzel vermiş. Kıyıda köşede kalmasın istedim.

Bu satıların yazarı, nasıl bu kadar emin olabiliyor, koca iktisat profunun icraatının yanlışlığı konusunda? Çünkü biliyor ki "Batı"daki sorun basitçe likidite eksikliği değil, batık (insolvency) durumudur. Eğer sorun sadece likidite olsa, (Bkz. 2001 Türkiye'si) saçılan bu paralar işe yarardı. Ama sorun iktisaden iflas etmiş olma durumu olduğu için, saçılan paralar sadece mukadder sonucu geciktirir ve batanların bazılarının kimliklerini değiştirir. Hepsi o! Yeterince uzun yaşayanlar bunu görecekler netekim!


Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.